Horesta

 

Nyheder

HORESTA: Sådan styrker vi dansk gastronomi

Branchenyt06. feb 2018

De bedste restauranter skal have bedre vilkår for at udvikle sig. Vi skal være bedre til at markedsføre vores gastronomi internationalt, og vi skal have udbredt gourmetrestauranternes høje klasse til hele restauranterhvervet og alle dele af landet.

Sådan lyder nogle af anbefalingerne fra HORESTA til, hvordan Danmark kan fastholde og udbygge sin position som hot spot på gastronomiens globale landkort.

Et ekspertteam afleverede mandag sine anbefalinger til styrkelse af dansk gastronomi til regeringen. Teamet blev nedsat sidste år, og nu skal regeringen arbejde videre med eksperternes anbefalinger, der skal omsættes til konkrete initiativer. Dette sker som led i regeringens Gastro2025-strategi.

HORESTA glæder sig over mange af anbefalingerne fra ekspertteamet.

”Vi har haft flere medlemmer med i teamet, og de har i sammen med HORESTA arbejdet hårdt på at sikre anerkendelse af gastronomien som et erhverv. Men også på at komme igennem med anbefalinger, som kan styrke restauranterhvervet. Det vil være en kæmpe fejl, hvis vi tager den nuværende succes for givet, og det har der heldigvis været lydhørhed overfor”, siger Jens Zimmer Christensen, der er formand for HORESTA.

Han understreger, at et stærkt restauranterhverv er hele forudsætningen for, at gastronomien kan lykkes med nogle af ekspertteamets vigtigste målsætninger: At trække gastroturister til Danmark og at sikre dansk fødevareeksport.

Gastronomisk rejsehold

HORESTA har blandt andet foreslået et gastronomisk rejsehold, der kan være med til at løfte udviklingen af madoplevelser i hele landet.

”Ideen er, at rejseholdet kan rykke ud til restauranter, som ønsker et kvalitetsløft. Det kan være i form af en bedre menu, men også handle om valg af lokale råvarer af høj kvalitet eller andre tilberedningsmetoder”, siger Jens Zimmer Christensen.

HORESTA opfordrer desuden til at styrke topgastronomien ved at satse på internationale madsymposiummer, hvor danske topkokke kan være værter for innovation og erfaringsudveksling på øverste hylde.

Et tredje HORESTA-forslag går på at skabe internationale læringsmiljøer, hvor elever i restauranterhvervet får muligheder for at suge erfaringer til sig fra udlandsophold. Heriblandt på de danske ambassader, der samtidig kan fungere som udstillingsvindue for dansk gastronomi. Samtidig skal vi gøre en særlig indsats for at tiltrække udenlandske medarbejdere, som kan bidrage med særlige kompetencer, og som - når de returnerer til hjemlandet - kan udbrede dansk gastronomi.

”Det afgørende bliver nu, at regeringen prioriterer skarpt mellem de mange forslag. Desuden er det uhyre vigtigt, at der bliver afsat kroner og øre til indsatsen. Hvis vi skal fastholde vores gastronomiske styrkeposition kræver det en målrettet indsats, som består af andet end bløde hensigtserklæringer”, siger Jens Zimmer Christensen.

 

 

 

For yderligere information kontakt:

Tine Skriver

Fødevarechef,
Fødevarer
Tlf.: + 45 35 24 80 80tsk@horesta.dk

Kommentarer